UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Ahad, 28 April 2013

MENCARI KEDAMAIAN DI BAITULLAH - HARI KE LIMABELAS - 3 APRIL 2013, Rabu - KLIA

12.30 tengah hari:  Selamat mendarat di KLIA.  Alhamdulillah semuanya OK.  Agar penat sedikit menempuh perjalanan yang panjang lebih kurang 8 jam.   Urusan mengambil bagasi agak mudah, cuma pembahagian air zam-zam agak kecoh sedikit, mungkin jemaah terlalu ramai.   Walau bagaimanapun akhirnya semua jemaah mendapat air zam-zam masing walaupun ada terpaksa menunggu agak lama.    Badan dah mula macam nak demam....tekak mula sakit....itu sudah menjadi kebiasaan bagi mereka mengerjakan umrah...ya...mungkin pertukaran cuaca dan udara.    Aku merupakan jemaah terakhir keluar daripada balai ketibaan....kerana ingin memastikan jemaah dibawah tajaan aku memperolehi air zam-zam mereka secukupnya dan sempurna.   
 
  TERIMA KASIH SEMUA....HINGGA KITA BERJUMPA LAGI...DALAM UMRAH AKAN DATANG 
Dari kanan:  Macik Maheran, Pakcik Deris, En. Yusof, Kak Salemah, Induk,
Kak Ani, En. Zul, En. Wan, Nastaya, Kak Guy dan Macik Wok
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan