UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Jumaat, 19 April 2013

MENCARI KEDAMAIAN DI BAITULLAH - HARI KE SEMBILAN - 28 Mac 2013, Khamis

4.30 pagi:  Ke Masjidilharam...solat subuh....selesai solat...terus dapatkan van berhampiran kawasan Perpustakaan (tapak rumah kelahiran Nabi S.A.W) bersama Kak Ani, Acik Maheran.   Pagi ni sarapan roti kosong dengan air meniral sahaja.  (roti kosong pun bahagi 3 dengan Kak Ani dan Acik Maheran).   Kali ini buat umrah badal untuk arwah Atok Othman (Atok sebelah emak).     Selepas miqat balik semula ke Masjdilharam untuk tawaf, sei' dan bergunting....selesai jam 10.30 pagi.   Selepas itu...beli Kebat...digerai menjual pelbagai jenis makanan arab...berhampiran Pasaraya Ben Dawood dengan harga SR3 satu...SEDAP...(mungkin perut dah lapar kot).
11.00 pagi:  ambil wuduk di tempat wuduk bawah Tanah di Dataran Masjid.   Masuk masjid semula dan pilih tempat di tingkat 1 (tempat biasa) Itikaf di masjid hingga solat zuhur.   Balik hotel...makan tengah hari (bertambah..haaa 2 pingang).
2.00 petang:  Rehat....kali ini tidak larat ke masjid untuk solat asar (terlalu penat)....solat di bilik aje.
6.00 petang:  Ke Masjid untuk solat Marghrib dan Isyak.
9.00 malam:  Balik hotel....makan malam.
10.00 malam:  Rehat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan