UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Khamis, 26 Ogos 2010

SEJARAH PEPERANGAN SENAPANG & PARANG 1946

Batu Kikir adalah sebuah Pekan kecil terletak antara Kuala Pilah dan Bahau, Negeri Sembilan iaitu lebih kurang 16 KM dari Kuala Pilah dan 12 KM dari Bahau. Pekan kecil ini menyimpan sejarahnya yang tersendiri yang masih belum tersebar luas. Mengikut sejarah, terdapat satu peperangan dahsyat telah berlaku di antara orang Melayu yang hanya menggunakan senjata parang melawan pasukan Bintang Tiga yang menggunakan senjata senapang. Peperangan ini telah berlaku pada bulan November 1946.

Peristiwa amuk yang terjadi di kampung Padang Lebar, lebih kurang 4 KM daripada Pekan Batu Kikir adalah merupakan punca peperangan ini terjadi. Dalam peperangan ini pasukan Bintang Tiga telah menjadi Gua di Simpang Pertang sebagai markas mereka dalam usaha menentang kemaraan orang Melayu. Peristiwa ini telah banyak mengorbankan nyawa dari pasukan Bintang Tiga. Dalam peperangan ini kemenangan telah memihak kepada orang Melayu, walaupun mereka hanya menggunakan parang berbanding dengan pasukan Bintang Tiga yang menggunakan senjata lebih moden. Peperangan ini telah menjadi satu sejarah yang mengambarkan semangat juang yang tinggi orang-orang Melayu ketika itu dalam usaha menentang musuh negara.

Rujukan: wikipedia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan