UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Selasa, 24 Ogos 2010

BATU KIKIR, JAMBATAN BOSI
Apabila kita mendengar lagu 'Apo Kono Eh Jang' nyanyian Ally Noor dan Mastura, antara lain bait-bait liriknya berbunyi begini:
....Batu Kikir Jambatan Bosi, Gulai udang sebelango...
Kita akan terhibur mendengar lagu ini dan terbanyangkan keindahan dan keharmonian masyarakatnya dan Jambatan Bosinya yang masih kukuh sepertimana kukuhnya mereka dengan adat perpatih.
Jabatan baru ditaraf Sungai Jempol Pasar Tani
Batu Kikir terkenal dengan Jambatan Bosinya, adalah sebuah Pekan kecil terletak antara Kuala Pilah dan Bahau, Negeri Sembilan iaitu lebih kurang 16 KM dari Kuala Pilah dan 12 KM dari Bahau. Pekan kecil ini menyimpan sejarahnya yang tersendiri yang masih belum tersebar luas. Dahulu, Pekan ini mempunyai deretan kedai kayu yang terletak di kiri kanan jalan laluan utama antara Kuala Pilah dan Bahau yang menjadi nadi pengerak ekonomi penduduknya. Tetapi semuanya telah berubah wajah, pekan lama telah dirobohkan dan digantikan dengan bangunan batu rumah kedai 2 tingkat, didirikan di kawasan yang lebih selesa dan jauh daripada laluan jalan utama. Jambatan Bosi juga telah dinaik taraf oleh pihak kerajaan tempatan, digantikan dengan Jambatan Batu yang lebih luas merentasi Sungai Jempol. Pelbagai kemudahan terdapat di Pekan baru ini seperti Perhentian Bas, Perhentian Teksi, Pasar Raya, Klinik, Pejabat Pos, Balai Polis, Restoran, Tandas Awam, Surau dan kedai yang menjual pelbagai jenis produk.

Menara Jam Batu Kikir

Di sini, setiap pagi hari minggu terdapat Pasar Tani, yang menjual berbagai jenis, kuih muih tradisi Melayu Negeri Sembilan, buah-buahan, sayuran kampung, ikan air tawar dan masin yang masih segar, kraftangan, barangan hiasan rumah, tetapi yang istimewanya Burung Puyoh dan Daging Lembu Salai yang dimasak lemak cili padi dicampur Belimbing Buluh..woo memang sedap. Tidak jauh dari Pekan ini terdapat Teratak Za'ba atau Zainal Abidin Ahmad yang merupakan seorang Tokoh Pejuang bahasa dan Kesasusteraan Melayu kelahiran anak Kampung Bukit Kerdas. Pengunjung boleh melawat Teratak ini secara percuma.

Teratak Za'ba menyimpan pelbagai khazanah
Mejoriti penduduk Pekan ini terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India yang kebanyakannya bekerja sebagai peniaga. Kaum Melayu pula kebanyakan mereka sebagai penoreh getah, petani, peniaga, pekerja swasta dan penjawat awam. Tidak kelaluan kalau boleh dikatakan Batu Kikir sebuah pekan pendidikan, di sini terdapatnya Sekolah Kebangsaan Batu Kikir, Sekolah Menengah Batu Kikir, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina dan Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi Jempol.

1 ulasan:

 1. Salam,
  Jambatan besi tu dah lamo hilang dah!!Saya sendiri dulu pun bersekolah di Batu Kikir pada tahun 60'an. Rindu rasa nak balik kg di Padang Lebar. Berkira juga nak pulang menetap disana, Insya'Allah hujung tahun 2011 agaknya.Bak kata peribahasa, tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat tumpahnya darah omak melahirkan kito,Singgah lah di blog2 saya untuk cerito lamo dan baru.
  http://www.jambatanbesi.blogspot.com
  http://www.state9express.blogspot.com
  macam2 lai.

  wassallam

  BalasPadam