UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Rabu, 6 Oktober 2010

ROTI, TEH 'O' DAN PRPM
Saya telah diminta oleh Ketua Bahagian, untuk menyediakan Video Gimik Pelancaran dan Video Penerangan Pusat Rujukan Persuratan Melayu atau ringkasnya PRPM. PRPM merupakan kemudahan yang disediakan oleh DBP untuk pengguna internet membuat rujukan yang berkaitan dengan bahasa Melayu (http://prpm.dbp.gov.my).
Membina konsep, lakaran ringkas cerita, mencari bahan, pengambaran dan hinggalah proses suntingan. Setiap peringkat kerja harus dilaksanakan dengan teliti agar tiada kesilapan ejaan. Proses menyiapkan video ini mengambil masa hampir dua minggu mulai 27 September - 3 Oktober 2010, adakalanya terpaksa bermalam di pejabat. Ada cerita yang menarik...dalam menyiapkan video ini....begini....
Pada 3 Oktober 2010, Ahad...saya mula membuat kerja jam 4.00 petang bersama rakan (Sdr. Kamal, staf video PDM). Seperti biasa kami memperhalusi video yang telah siap dibina dan membuat pembetulan yang diminta oleh Ketua Bahagian Sistem Maklumat, Timbalan Ketua Pengarah, penambahbaikan audio dan video. Hari ini kami membuat kerja hingga jam 8.30 pagi, kerana video ini harus disiapkan hari ini juga. Pelancaran PRPM akan disempurnakan oleh TPM, di Ipoh, Perak, pada 5 Oktober 2010.
Nak dijadikan cerita, jam 12.00 tengah malam, sdr. kamal mengajar saya pergi makan dahulu kerana dia terlalu lapar. Saya kata tunggu dulu..kita siapkan sedikit lagi...lagi pun hujang masih lebat lagi. Lebih kurang jam 12.15 pagi kami turut untuk pergi makan, sampai di Lobi kami dapati hujang masih lebat lagi.
"Bang kita naik kereta jelah..kata Kamal".
"Kunci kereta aku tinggal dalam beg di atas".
"Temankan aku ambil kunci kereta di atas," kata aku.
Kami sama-sama naik ke atas untuk mengambil kunci kereta. Sampai di atas kami rasa hairan, sistem pintu masuk ke Bilik Video terkunci, kami penik seketika. Maca mana ni Mal...kerja kita tak siap lagi...mati aku ni...runggut aku.
Tak apa kita makan dulu, kata Kamal.
Kami turun balik untuk pergi makan, hujan masih lagi renyai-renyai. Aku cuma makan Mee Hoon goreng Mamak dengan air barli panas, Kamal Mee goreng dengan Teh tarik. Selepas makan kami kembali semula ke pejabat untuk meneruskan kerja. Kami cuba dapatkan bantuan Syarikat Anjung Bahasa dan Sdr. Jasni (Juruteknik Bahagian Pentadbiran Am) untuk membuka pintu tetapi gagal. Akhirnya kami pinjam tangga dari pihak pengawal swasta. Aku dan Kamal cuba memasuki pejabat melalui siling...semasa aku melihat di atas siling dan cuba on/off suiz sistem pintu tetapi tiada juga perubahan. Bagi aku pulak naik, Kata Kamal. Kamal naik dan cuba suluh kawasan atas siling menggunakan telefon bimbit, tiba-tiba sistem pintu 'on' secara automatik. Aku cepat-cepat membuka pintu dan sendal dengan tangga...kami ucap syukur banyak kali.
Kami keluar semula ke pintu utama, memang hairan dan pelik...kami dapati air Teh 'O' dan Roti Ban sebanyak 6 buku diletakkan di luar pintu....masa tu jam dah pukul 1.30 pagi. Aku lihat tarikh luput 5 Oktober 2010, tetapi ada roti dah berkulat. Yang menjadi persoalan kami hingga sekarang siapa yang menghantar roti dan air teh?...untuk siapa?...siapa yang oder?.
Seperkara lagi...video yang kami burn...tidak mempunyai suara. Hingga 8 keping VCD digunakan barulah video sempurna 'diburnkan'. Jam 1.00 tengah hari, 3 Oktober 2010 kami bertolak ke Ipoh, Perak menaiki bas DBP untuk persiapan majlis pelancaran PRPM, yang akan disempurnakan oleh TPM, pada 5 Oktober 2010, di Studium Indra Mulia, Ipoh, Perak. ROTI, TEH 'O' DAN PRPM.....? tiga ramuan menyiapkan video penerangan dan gimik PRPM.

TPM mencuba PRPM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan