UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Rabu, 9 Jun 2010

LAMBAIAN SUCI

amatilah buih-buih dalam gambar ini....gambar ini aku ambil 20 Mei 2010 selepas solat waktu Isyak lebih kurang jam 9.30 malam dari luar Masjidil Haram (Pintu 1 - King Abdul Aziz)

Sejak balik dari mengerjakan Haji pertama pada 26 Januari 2006, hati ini sentiasa gelisah rindukan Baitullah. Kerap kali bermimpi sampai di sana, oleh demikian aku selalu berdoa dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik agar dapat kembali semula ke sana. Lambaian Suci ini semakin memuncak pada awal tahun 2010. Alhamdulilah.....Allah telah memberikan sedikit rezeki pada aku, rezeki ini aku simpan sedikit demi sedikit dalam akaun Tabung Haji dengan harapan Allah akan menjemput aku ke rumahNya satu hari nanti.

Awal Februari 2010 aku membuat keputusan untuk melaksanakan umrah pada bulan Mei 2010 setelah memgambil kira cuti rehat yang terkumpul membolehkan aku memgambil cuti rehat yang panjang dan beban tugas dipejabat agak berkurangan ketika itu. Hasrat ini saya maklumkan kepada ayahanda dan bonda (mohon izin). Alhamdulillah mereka tidak menghalang sebaliknya memberikan semangat kepada aku. Sudah menjadi amalan aku memohon izin dan restu kedua orang tua dalam apa jua perkara yang hendak dilaksanakan, restu orang tua tu kan membawa berkat!

Kita dicipta-Nya penuh indah
Disediakan-Nya kamar ibadah
Disinari-Nya nur yang melimpah
Itulah tanda keagungan nur Allah

Jika kita amalkan muhasabah
Hayati Quran, Sunnah Rasullullah
Zikir, munajat Alhamdulilah
Puji segala nikmat diberi Allah

Semat kebaikan dalam hati
Pilihlah jalan suci abadi

Itulah kehidupan mukmin sejati
Membawa panji mengenal llahi

Rebutlah dua rakaat sembahyang
Ketika digelita malam hari
Tuhan Maha Pengasih dan Penyayang
Moga bahagia kita di sana nanti

Tiada ulasan:

Catat Ulasan