UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

UMRAH & ZIARAH MUSIM 1440H (2018/2019)

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Penyucian Jiwa di Tanah Suci

Daftar Segera.....

Daftar Segera.....

Holidays...Pelancongan Tersohor

Holidays...Pelancongan Tersohor

BADAL HAJI & UMRAH 2019

BADAL HAJI & UMRAH 2019

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul

AndalusiaKU...Peneraju Umrah Terunggul
وَقَالَتْ أُولاَهُمْ لأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُواْ الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
Dan berkatalah golongan pertama (ketua-ketua), di antara mereka, kepada golongan yang akhir (pengikut-pengikutnya): "(Jika demikianlah hukuman Tuhan), maka tidak ada bagi kamu sebarang kelebihan atas kami". (Allah berfirman): "Oleh itu rasalah kamu azab seksa disebabkan apa yang kamu telah usahakan".
(surat Al-A'Raaf ayat 39)
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi amat pengampun (kepada orang-orang yang bertaubat). - Al-Mulk.2
Tegak Rumah Kerana Sendi,
Runtuh Sendi Rumah Binasa,
Sendi Bangsa Adalah Budi,
Runtuh Budi Runtuhlah Bangsa.
Adat Bersaudara,
Saudara Dipertahankan,
Adat Berkampung, Kampung dipertahankan,
Adat Bernegeri, Negeri Dipertahankan,
Adat Berbangsa, Bangsa Dipertahankan.

"Jangan sedih jika diri tidak dihargai, tetapi tangiskanlah apabila diri tidak berharga lagi"
"Lambaian Suci...Kembara Ilahi Siri-6, ke Tanah Suci Makkah dan Madinah awal Januari 2015. Ya Allah permudahkan segala urusan kami".

Sepanjang perjalanan hidup manusia beragama Islam tidak akan lengkap rukunnya jika ia tidak menunaikan ibadah haji dan umrah.

Firman Allah. Ertinya:
"Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana
Allah
" (Surah al-Baqarah 2:196)

Firman Allah. Ertinya:
"Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan ketaqwaan yang benar dan janganlah kamu mati kecuali sudah lengkap Islam (melakukan dengan sepenuhnya rukun-rukun Islam" . (Surat Ali 'Imran 3:102)

Rabu, 5 Disember 2012

WAKTU ADALAH KEHIDUPAN

Firman Allah SWT yang bermaksud:
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.  (Surah Al-Asr ayat 1 - 3). 
Manusia yang berjaya dan beruntung ialah manusia yang memanfaatkan masanya di dunia untuk beriman, beramal soleh dan melaksanakan perintah |Allah bagi bekalan mereka ke akhirat kelak.  Manakala, manusia yang gagal dan rugi ialah manusia yang mensia-siakan masanya ketika hidup di dunia yang sementara ini.  Oleh yang demikian, Rasulullah s.a.w. memerintahkan unmatnya agar memanfaatkan waktu yang tersisa dengan 5 perkara sebelum datang 5 perkara iaitu:-
  1. Masa hidup kamu sebelum datang saat mati kamu.
  2. Masa sihat kamu sebelum datang masa sakit kamu.
  3. Masa lapang kamu sebelum datang masa sibuk kamu.
  4. Masa muda kamu sebelum datang masa tua kamu.
  5. Masa kaya sebelum datang masa kamu ditimpa kemiskinan.
Marilah kita bersama-sama menggunakan masa dengan sebaik-baiknya di mana sahaja kita berada.  Ingatlah bahawa nilai seseorang muslim bukan dinilai daripada panjang atau pendek umur yang diberikan oleh Allah kepadanya, tetapi akan dinilai dengan apa yang telah dibuat olehnya untuk Allah dan agamanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan